domingo, septiembre 09, 2007

Els golfs i l'aigua: el cas del Golf Platja de Pals

El Club Golf Platja de Pals va sol.licitar a la Generalitat aquest estiu poder regar amb l'aigua dels pous que té a la finca. l´entitat ecologista Gent del Ter ha presentat al·legacions per impedir que Medi Ambient acabi acceptant la petició del club privat i concedeixi l´ús d´aquestes aigües subterrànies. Enguany, aquest club ja va construir dos llacs artificials en el circuit amb capacitat per a 1.500 metres cúbics d´aigua provinent de la depuradora de Pals. Podeu llegir la història aquí.
Els golfs han d'utilitzar aigua de les depuradores. Però la depuradora de Pals no ha donat prou cabdal al club com per regar les seves 32 hectàrees. Gent del Ter al.lega que regar un camp de golf amb aigües dels aqüifers és un luxe que nos ens podem permetre, una contradicció davant les peticions d'estalvi d'aigua que es fan als ciutadans i un alteració molt greu de l'equilibri mediambiental. No hi podem estar més d'acord. Però la crítica s'ha de fer extensible ha molts altres usos "de luxe" de l'aigua. Si no, per més ecologistes que siguem, estarem fent demagògia.
Analitzem bé l'assumpte. Les depuradores deixen anar molta menys aigua a l'estiu perquè el consum humà es dispara. La gent rega més els jardins, es dutxa més, omple i reomple piscines, etc. I, el més important, els pagesos han de regar els seus camps.
Als voltants de Pals, cada principi d'estiu veiem com el riu Daró s'asseca completament. El seu assecament coincideix meticulosament amb l'inici de la campanya del reg del blat de moro, un blat de moro que, en un percentatge molt elevat, encara es rega com a l'antiga Mesopotàmia!: per inundació. I el pitjor és que la majoria d'aquest blat de moro només s'utilitza per fer pinso per animals i, a partir d'ara, també per fer biodiessel. Tot un luxe.
Al golf de la Platja de Pals no se li ha de permetre que buidi els aqüifers. Però als pagesos, que tenen altres opcions de reg més sostenible, tampoc. No podem seguir-nos excusant en que els que treballen el camp duen a terme una activitat que cal protegir sense contemplacions. Perquè en aquesta protecció indiscriminada s'amparen consums d'aigua totalment irracionals. Ja és hora que reconeguem que l'assecament dels aqüifers de l'Empordanet, com de molts altres llocs, no es solucionarà controlant només les activitats recreatives.

2 comentarios:

Anónimo dijo...

el blat de moro es de la unica manera que es pot regar si vols tel deixare regar i veuras que no es el que sembla

Anónimo dijo...

El cultiu de blat de moro absorbeig els nitrats , i el reg "a manta" , protegeix la salinització tant de bó...!!! que tothom o pogués fes d'aquesta manera!!!!!
PER UN PAISATGE TIPIC DE L'EMPORDÀ.