sábado, abril 22, 2006

El roure de Serra de Daro


Aquest roure, d'uns trenta metres d'alçada, de Serra de Daró ha patit aquest any ja una poda bastant descontrolada. Per la seva situació (cables, transformador al costat, camps de conreu, etc.) està amenaçat. Des d'aquí proposarem que sigui declarat monumental i protegit.

7 comentarios:

Anónimo dijo...

Mon cor estima un arbre mes vell que l´olivera, mes poderos que el roure.... deia la Maria del Mar Bonet. La "progresia" d´aquest pais es va empapar d´aquestes cançons. Ara, son els gobernans.... Em pregunto on deu ser el seu cor....

Homo Finit dijo...

I més que els governants, la propietat privada. Varem transmetre les dades d'aquest arbre als tècnics de la Generalitat fa uns mesos que van ser molt amables i van mostrar interès. Però ens ho van deixar clar. Si l'arbre està dins la propietat privada d'algú aquest algú pot fer el que vulgui amb ell. Per monumental que sigui. Cal canviar les lleis però també, i això és molt més difícil, les sensibilitats.

Anónimo dijo...

La propietat d´aquest "algú", ara, ja es propietat pública (aixó, entre nosaltres). Sobretot en el cas d´aquest roure a escadusers cm. del vial. Malgrat aquesta "amabilitat e interes" dels técnics de torn no deixa de ser obvi la desprotecció, en favor de la propietat privada: sembla la sortida mes fácil. Pero les sensibilitats no canvien soles -i menys a pagés-. Sabrien comunicar a la vila de Serra (els nostres técnics de la Generalitat) el seu interes perque aquest roure altísim sigui tingut en compte? Col.laborará la vila de Serra amb el propietari del roure per mantenirlo dret?. Será aquest, un altre.....problema per l´ajuntament?. Les sensibilitats s´han de currar (com vosaltres amb aquest weblog) desde dalt també. Pero no només desde dins el despatx.

Homo Finit dijo...

Si, aquest roure, per la situació actual, probablement sigui ja assumpte municipal. Ho haurem d'anar a preguntar a l'ajuntament qualsevol dia d'aquests (no donem abast a l'Aguait). És interessant però observar el motiu de la darrera i dràstica (i maldestre) poda que va patir l'arbre. Tot sembla que es va fer per permetre el pas net dels grans vehicles que recullen el blat de moro i que els pagesos necessiten un cop a l'any per cada camp. Quina importància té un mer roure de 30 metres al costat de la recollida anual de blat de moro per fer pinso?

Anónimo dijo...

Aquesta pregunta que et fas, Aguait, es la mateixa que milers -i no exagero-es fan quan paseigen pel cami entre l´Escala i Empuries, vora el mar. Si us heu fixat, pins enormes han sigut podats pel bell mig de la seva copa. Perque?. Per que hi passi el fil del telefon, que curiosament han decidit hi anés per enlla. Aquesta masacre de branques no fora tal al mitg del bosc. Pero tot al llarg del internacional passeig grec d´Empuries queda.... patetic. Pero l´ajuntament de l´Escala passa....olimpicament de protegir aquests pins.
Un altre cas famós -que em recorda la teva pregunta de "quina importancia te un roure de 30 m."- va esser l´alsina de la plaça dels dolors de Torroella. Aquesta plaça te dos pins gegantins i TENIA una ALSINA -única dins la vila vella practicament despobada d´arbres- també quasi gegantina. El sensible governs d´esquerres de l´UPM la va fer desapareixer un bon día -en fin, per culpa d´unes obres a la font que tenia asota- i mai més es va tornar a veure. A qui demanar res? Bueno, pot ser en Joan Margall en sap alguna cosa. Pero clar:"quina importancia pot tenir l´unica alsina a la vila vella de Torroella, al costat d´unes obres pel centre d´esbarjo dels avis de ".... Perdoneu per la llargaria. No me n´oblido del nostre estimat roure. Salutacions.

Anónimo dijo...

Si la vida d'aquest roure depèn de l'ajuntament de Serra de Daró... no voldria estar al seu lloc!!

Anónimo dijo...

Nomes dir que ja han passat quasi be 3 anys i el roure segueix dret...