miércoles, mayo 24, 2006

La 'poliesportivitis' dels municipis més petits

Els governs de CIU varen estar subvencionant la construcció de poliesportius o, millor dit, locals polivalents, nom d'ara, als pobles més petits durant anys. No importava el tamany, la dotació anual mantenia captius als ajuntaments i, se suposa, contents als vilatans. El resultat és, però, surrealista. A pobles com Rupià (196 hab.), Parlavà (349 hab.), Casavells (157 hab.), La Pera (424 hab.) o Les Olives (141 hab.) –a les fotografies, per aquest ordre– a tocar uns dels altres (menys Les Olives, els altres quatre estan a poc més d'un parell de quilòmetres de distància entre ells) hi ha el corresponent macrolocal. No només es tracta en tots els casos de moles antiestètiques amb un impacte visual brutal, sinó que a més estan infrautilitzades (la festa major i poc més). Constitueixen infraestructures del tot desproporcionades pels usos i necessitats d'uns pobles que tenen moltes altres urgències reals. Això sí, més prosàiques. A la majoria d'aquests pobles, per exemple, es subministra aigua contaminada amb nitrats als veïns amb indexos molt per sobre des 25 mg/l recomanables. Els ajuntaments poden estar contents, tenen festa major a cobert i verí a les aixetes.

2 comentarios:

Anónimo dijo...

Segurament la campanya del govern per a fer esport: "Mou-te, no t´arrovellis" que estava pendent d´arrivar als pobles mes humils ja, per fi, ha arrivat. Enhorabona: Serra, Parlava, Les Olives, etc.
També podria ser que com "Som 6 milions" - o ho erem-, necesitem mes poliesportius, no sigui que no hi capigem tots quan fem la festa al poble.
En fin han pasat les olimpiades i Banyoles va tenir el seu moment, ara ens toca a els petits. No?
Que pasa, no vem dir que la feina ben feta no te fronteres? Perqué ens haviem de quedar a Mataró? ¡Els municipis mes petits també tenen dret al seu "polisportiu"!
Ja ho deien:Estudies o disenyes? I els politics (dels pobles mes petits): Disenyent!

Ricard V. dijo...

Us felicito per la finura dels vostres textos, però també per l'agudesa dels temes.

La cosa polivalentpolisportiva ha estat (és), efectivament, la darrera gran cacicada convergent, el cop de gràcia final del populisme i la demagògia més descarada.

Lamentablement ho patirem durant anys, perquè... què en fem, ara, d'aquests magatzems immensos de vidre i alumini clavats en el bell mig d'una trama urbana de caire rural, que es passen la major part de l'any buits, i que costa una fortuna mantenir-los nets, calents i en condicions?

I com els ho expliquem, als vilatans, que en realitat els han enganyat? Com els convencem que aquestes andròmines s'han pagat tot reduïnt les partides socials o culturals?

Al meu poble (Sant Joan de Mollet: un macropavelló de 190 milions de Ptes, que pot donar cabuda al tripe de la població real, i que està a només 1 kilòmetre del macropavelló de Flaçà), l'obra encara està donant rèdits electorals al cacic de torn.

Amb aquests diners es podria haver cobert la pista esportiva i/o construit una ludoteca, una nova guarderia, un local pels avis, un nou dispensari o un teatret i encara sobrarien diners per fenals, arbres, bancs i columpis.

Però, curiosament, ho expliques, ho argumentes, ensenyes pressupostos i factures... i ningú s'ho creu. Es queden amb aquesta idea: "ja tenim el nostre polivalent, i més gran que el del veí, au!".